Home Cablu electric
Cablu electric
Cablu electric PDF Imprimare Email
Cablu electric
Scris de adrian86   
Marţi, 22 Martie 2011 10:28
Un cablu electric este format de doua sau mai multe fire care ruleaza una langa alta si sunt lipite, rasucite sau impletite impreuna pentru a forma un ansamblu unic. Cablurile mecanice, cunoscute sub numele de cabluri, sunt folosite pentru ridicare, tractiune si remorcare sau transportul prin tensiune. In cablurile electrice de inginerie folosite pentru a transporta curenti electrici. Un cablu optic contine una sau mai multe fibre optice intr-un sacou de protectie care suporta fibrele.

Cabluri electrice despre care vom discuta aici sunt, in principal destinate pentru instalarea in cladiri si a amplasamentelor industriale. Pentru transmisia puterii la distante mai mari decat cativa kilometri se utilizeaza cabluri de inalta tensiune, cabluri de putere si HVDC.

Franghii din fire multiple facute din fibre naturale, cum ar fi canepa, sisal, manila si bumbac au fost folosite de mii de ani pentru ridicare si tractiune. Pana in secolul al 19-lea, odata cu adancirea minelor si constructia de nave mari a facut posibila cresterea cererii pentru cabluri puternice. Imbunatairea metodelor de obitnere a otelului au facut ca otelurile de inalta calitate sa fie disponibile la costuri mai mici si astfel cablurile au devenit comune in industria miniera si alte aplicatii industriale.

Pe la mijlocul secolului al 19-lea, fabricarea cablurilor telegrafice pentru submarine mari a fost facuta folosind masini similare cu cea utilizata pentru fabricarea de cabluri mecanice. In secolul 19 si inceputul secolului 20, cablu electric era de multe ori izolat utilizand o carpa, cauciuc si hartie. Materialele plastice sunt in general utilizate in prezent, cu exceptia cablurilor de inalta putere.

Cablurile electrice pot fi facute mai flexibile prin impletirea firelor. In acest proces, fire individuale mai mici sunt rasucite sau impletite impreuna pentru a produce fire mai mari, care sunt mai flexibile decat cabluri solide de dimensiuni similare. Cablurile electrice din cupru dintr-un cablu pot fi placate cu un strat subtire de alt metal, cel mai adesea staniu, dar uneori, de aur, argint sau din alte materiale.

Staniu, aur, argint sunt supuse mult mai putin oxidarii decat cuprul, ceea ce poate duce la prelungirea duratei de viata a cablului electric si il face si mai usor de lipit. Cositorirea este, utilizata pentru a asigura o lubrifiere intre componente. Cositorul a fost folosit pentru a ajuta la indepartarea de izolatie din cauciuc.
 


Sondaje

Ai schimba cablul electric pe fibra optica la televizor?
 

Vizitatori Online

Avem 1 vizitator online

Adauga la retele sociale

Facebook Twitter Digg Delicious Stumbleupon RSS Feed 
Joomla 1.5 Templates by JoomlaShine.com